česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká ambasáda v Pekingu představuje aktuální tvorbu umělců Josefa Zlamala a Richarda Stipla

Dne 16. června byla zahájena výstava Josef Zlamal a Richard Stipl na Velvyslanectví České republiky v Pekingu. Slavnostního aktu se zúčastnil český premiér pan Bohuslav Sobotka v doprovodu vládní delegace tří českých ministrů (Michaela Marksová, Jan Mládek a Dan Ťok). Expozice, kterou doprovází reprezentativní katalog představený již na samotné vernisáži, potrvá do 16. srpna 2016.
 

Čínští diváci mají po roce jedinečnou příležitost seznámit se s nejnovější tvorbou Josefa Zlamala a Richarda Stipla. Uplynul přesně rok od chvíle, kdy byla jejich díla představena v Číně v rámci rozsáhlé výstavy „Art from the Heart“ v muzeu současného umění Power Station of Art v Šanghaji.  

„Právě zájem čínského publika nás tehdy přivedl na myšlenku se do Číny vrátit. Výstava na ambasádě je prvním krokem k rozsáhlejšímu projektu, který by se měl uskutečnit v následujích měsících,“ říká Josef Zlamal.

Tvorba českých autorů Josefa Zlamala a Richarda Stipla je známá díky jejich působnosti v zahraničí. Úspěch a potenciál jejich aktivit dokládá fakt, že výstava následně putuje přes Prahu do Švýcarska (Domat/Ems), Německa (Lipsko) a Mexika (Mexico City). Díla obou autorů naleznete u předních českých sběratelů, jako jsou například manželé Lettenmayerovi, v jejichž sbírce jsou zastoupeni hned několika zásadními díly.

Přestože oba autoři působí především v zahraničí, vznikla jejich netradiční spolupráce zde v České republice – ve Šternberku, kde se oba autoři narodili. „Poprvé jsme se setkali v roce 1992, kdy se Richard poprvé vrátil po revoluci do Československa, jeho rodiče s ním totiž emigrovali v roce 1980 do Kanady. Známe se tedy více než dvacet let, ale naši společnou tvorbu iniciovala až výstava v Istanbulu v Krampf Gallery v roce 2012. Právě tam jsme si uvědomili, že se naše dílo doplňuje a umocňuje. Od té doby jsme urazili dlouhou cestu. Richardova plastika dnes prolnula s mou kresbou, máme dokonce společný ateliér. Myslím, že můžeme hovořit o skutečné tvůrčí symbióze,“ dodává Josef Zlamal.

Mr. Zlamal

Mr. Zlamal