srpski  česky

Photo: MZV ČR / MFA CZ
Upozorenje na članak Štampa Decrease font size Increase font size

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom ruske agresije na Ukrajinu

Pre dve godine Vladimir Putin je rasplamsao opsežni neokolonijalni rat protiv Ukrajine, ali ruska agresija traje već 10 godina – od 2014. godine kada je njegova vojska zauzela Krim i izazvala oružani sukob na istoku Ukrajine. Cilj Rusije je da Ukrajinu porazi i slomi, kao i da maksimalno oslabi NATO i EU i razori zapad i bezbednosnu arhitekturu u čitavoj Evropi.

Češka u potpunosti podržava pravo Ukrajine na samoodbranu i obnovu njene teritorijalne celovitosti u granicama iz 1991. godine, dakle, uključujući i Krimsko poluostrvo. Stajaćemo uz Ukrajinu i pružati njenoj Vladi, vojsci i građanima svu neophodnu pomoć onoliko dugo koliko to Ukrajini bude potrebno.

U interesu cele Evrope i naše bezbednosti je to da Ukrajina postane članica EU i NATO, u čemu takođe ima punu podršku Češke. Ruska nastojanja da menja državne granice silom, slabi zapad širenjem dezinformacija i nepoverenja u društvu i izaziva neprijateljstvo prema zapadu u trećim zemljama, moraju biti u interesu svih demokratskih i slobodnih zemalja odbijena.

Slava Ukrajini!