česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa debatoval s velvyslanci o roli České republiky v Asii a Tichomoří

Náměstek Martin Tlapa dne 14. ledna 2021 uskutečnil poradu s českými velvyslanci v teritoriu Asie a Tichomoří. Jedná se o oblast s tradičně silnou diplomatickou přítomností České republiky (24 úřadů).

Jelikož komplexní české zájmy v tomto kulturně a geopoliticky značně rozmanitém regionu rostou, odpovídá tomu i potřeba rozšiřování sítě našich zastoupení. V roce 2020 zahájil činnost zastupitelský úřad v Singapuru, na rezidentní velvyslanectví byl povýšen úřad v kambodžském Phnomphenu. Rozrostla se i síť honorárních konzulátů, jejichž služby jsou neocenitelné pro české občany nacházející se daleko od hlavních měst. Pokračuje práce na spuštění novým přímých leteckých spojení ČR s asijskými metropolemi.

Rok 2020 přinesl pro činnost českých diplomatů v Asii velkou výzvu – mnohde se ze dne na den neprodyšně uzavřely hranice, omezil se veřejný život, byly zrušeny cesty a návštěvy, obchodní delegace či veletrhy. Asijského regionu se epidemiologická opatření dotkla zvláště citelně. I v této obtížné situaci se našim diplomatům podařilo zorganizovat celkem devět speciálních repatriačních letů, které umožnily v počátku pandemie českým občanům návrat do vlasti. Místo obchodních misí pomohly naše ambasády českým firmám navázat kontakt s jejich zahraničními partnery prostřednictvím telekonferencí a webinářů. Online proběhlo ostatně i mnoho presentačních a kulturních akcí. Ani v obtížných podmínkách covidu-19 nepřestala být Česká republika v Asii solidární a pomáhat jak v rámci rozvojové spolupráce, tak v mimořádných situacích, jakými byly požáry v Austrálii či záplavy ve Vietnamu a na Filipínách.

Náměstek Tlapa a šéfové českých ambasád v Asii a v Tichomoří se během své porady shodli, že epidemie covid-19 sice dočasně vzala diplomacii některé její tradiční nástroje, ale na druhé straně také umožnila nové aktivní přístupy a oslovení širšího publika – např. byznysových či kulturních webinářů pořádaných našimi úřady se tak v mnohých zemích účastnilo mnohem více zájemců, než by mohlo přijít fyzicky. Region Asie a Tichomoří se právem dostává do popředí globálního ekonomického a politického zájmu, nové strategie chystá i EU. ČR má kapacitu i zájem stát se v regionu aktivním hráčem.