česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa uspořádal pracovní snídani podnikatelů s ministrem zahraničních věcí Kostariky

Dne 10. září 2015 uspořádal náměstek ministra Martin Tlapa u příležitosti oficiální návštěvy ministra zahraničních věcí a náboženských záležitostí Kostariky, p. Manuela Gonzáleze Sanze, v reprezentačních prostorách MZV pracovní snídani, v jejímž rámci byli hostu z Kostariky představeni zástupci exportně orientovaných podniků, které mají zájem o rozšíření své působnosti do této středoamerické země.

Pracovní snídani uspořádalo MZV společně s Komorou pro obchodní a hospodářské styky s Latinskou Amerikou, jejíž prezident Zdeněk Dlesk představil ministru zahraničních věcí Kostariky M. Gonzálezovi zástupce 16 podniků, které již vyvíjejí aktivity v Kostarice či hodlají své pole působnosti do této země rozšířit.

Ministr González ve svém vystoupení stručně představil kostarickou ekonomiku a podotkl, že ačkoliv země představuje z hledika počtu obyvatel poměrně malý trh, vzhledem ke své strategické poloze a velkému množství uzavřených dohod o volném obchodu však nabízí jedinečné možnosti pro etablování zahraničních investorů. Důkazem je skutečnost, že naprostá většina přímých zahraničních investic v současné době tvoří reinvestice již dříve v Kostarice etablovaných a dlouhodobě spokojených investorů. V současné době působí v zemi přes 300 nadnárodních společností, z nichž více než 60 se zaměřuje na hlavní soudobý vývozní artikl z Kostariky, kterým jsou lékařské přístroje.

Z hlediska příležitostí pro zahraniční investory označil ministr González za velkou výzvu v blízké budoucnosti plánovanou elektrifikaci kostarických železnic, která je součástí snahy o kompletní přeměnu kostarické energetiky na obnovitelné zdroje.

Náměstek Tlapa potvrdil zájem českých podniků o obchodní a investiční příležitosti, které Kostarika nabízí, přičemž zdůraznil, že  máme rovněž velký zájem o spolupráci na úrovni vysokých škol, a to včetně propojení na komerční sféru. Ve spolupráci s agenturou CzechInvest a s Velvyslanectvím ČR v Kolumbii, do jehož působnosti Kostarika spadá, proto MZV připraví společný projekt na podporu ekonomické diplomacie, jehož součástí bude oborově zaměřená investiční a podnikatelská mise do Kostariky na jaře příštího roku.

 

 

Galerie


Pracovní snídaně s MZV Kostariky