Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

MZV k zahájení letní turistické sezóny 2016

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek zahájil dne 9. června 2016 v Černínském paláci každoroční tiskovou konferenci, kterou Ministerstvo zahraničních věcí ČR pořádá před zahájením letní turistické sezóny.

Ministr Zaorálek zdůraznil, že jedním z důležitých úkolů zahraniční služby je poskytovat potřebné služby českým občanům, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitnou v zahraničí v nouzi a potřebují pomoc.

V souvislosti s bezpečnostní situací ve světě a opatřeními proti terorismu stoupá ostražitost bezpečnostních složek a jsou přijímána zvýšena bezpečnostní opatření. MZV prostřednictvím zastupitelských úřadů sleduje situaci a v případě jejího zhoršení či mimořádné události neprodleně informuje občany ČR jak prostřednictvím své webové stránky a sociálních sítí, tak registrované cestovatele prostřednictvím systému DROZD.

Během významných událostí, jako je Mistrovství Evropy ve fotbale - EURO 2016, Tour de France, Světových dnů mládeže v Krakově a letních olympijských hrách v Rio de Janeiru budou pracovníci českých velvyslanectví zajišťovat pomoc přímo na místě.

V letošní sezóně MZV opět otevírá v nejvytíženějších destinacích konzulární jednatelství, a to v Bulharsku (Burgas), Chorvatsku (Rijeka a Split) a Španělsku (Barcelona).  Již devátým rokem v Chorvatsku a čtvrtým rokem v Bulharsku budou opět hlídkovat společně s místními policisty i policisté čeští. Velmi významnou pomoc poskytují rovněž honorární konzuláty.

Ministr Zaorálek připomněl novou verzi systému DROZD (Dobrovolná registrace při cestách do zahraničí). V případě zhoršené bezpečnostní situace v zemi, či jiném druhu ohrožení, umožňuje systém DROZD konzulárním pracovníkům rychle a efektivně poskytnout potřebnou asistenci.

V rámci MZV byl nově ustaven konzulární tým rychlého nasazení, který je připraven kdykoliv poskytnout konzulární pomoc občanům ČR v situacích, jež přesahují možnosti standardní konzulární asistence místně příslušného zastupitelského úřadu. Vyslání tohoto týmu se předpokládá v mimořádných krizových situacích, při kterých je zasažen větší počet občanů ČR a není v kapacitních možnostech zastupitelského úřadu vzniklou situaci samostatně řešit.

Doporučením MZV zůstává před cestou zkontrolovat informace o aktuálním doporučení a varování k jednotlivým státům světa na webových stránkách MZV, twitterovém účtu MZV či facebookové stránce MZV.

Konzulární služba

Konzulární služba

Desatero na cesty

Desatero na cesty

přílohy

Prezentace - zahájení turistické sezóny 2016 3 MB ppt (Prezentace) 9.6.2016

Lidové noviny - příloha 1 653 kB pdf (Acrobat dokument) 14.6.2016

Lidové noviny - příloha 2 592 kB pdf (Acrobat dokument) 14.6.2016

Lidové noviny - příloha 3 267 kB pdf (Acrobat dokument) 14.6.2016

Lidové noviny - příloha 4 506 kB pdf (Acrobat dokument) 14.6.2016

.