português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Lisabonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Básník Petr Borkovec se představil portugalskému publiku

V rámci Noci evropské literatury 2021 se portugalskému publiku představil jeden z nejvýznamnějších současných českých básníků, Petr Borkovec. Samostatný večer poezie s účastí autora se následně uskutečnil také v kulturním centru OKNA v Portu.

Po loňském rozhlasovém vydání festivalu a letošním velmi nejistém očekávání vzhledem k pandemické situaci jsme byli velmi potěšeni, že se Noc evropské literatury podařilo uskutečnit v prezenční podobě za účasti živého publika. Akce, již uspořádalo  celkem 15 velvyslanectví a kulturních institutů evropských zemí sdružených v EUNIC Portugal, se konala pod širým nebem v Parque dos Poetas  v Oeiras za aktivní spolupráce s místní radnicí, jež svým dílem přispěla k úspěchu akce. Maraton šesti čtení české poezie byl díky účasti autora, kterému se jako jednomu z mála podařilo přicestovat do Lisabonu osobně, nemalým lákadlem. Petr Borkovec představil verše z  knihy Milostné básně a přednesu portugalského překladu se ujal významný portugalský herec, režisér a ředitel divadla Europa André Amálio, který rovněž zajistil nahrávku výběru básní pro pořad rozhlasové stanice Antena 2. 

 

Samostatný autorský večer se ve spolupráci s kulturním centrem OKNA uskutečnil také v Portu, kde se textů v portugalštině ujal herec Hugo Miguel Santos.

 

Galerie


Petr Borkovec