français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Středoevropská tradice barvení indigem na seznamu UNESCO


Dne 28.11.2018 byla společná nominace Rakouska, České republiky, Německa, Maďarska a Slovenska pod názvem „Blaudruck / Modrotisk / Kékfestés / Modrotlač“ zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO během 13. zasedání Výboru pro zachování nemateriálního kulturního dědictví na Mauriciu.

Tato unikátní metoda rezervového ručního tisku a barvení indigem byla ve střední Evropě zavedena v 17. století a získala na popularitě v průběhu 18. a 19. století. V té době regionální řemeslníci cestovali do zahraničí jako tovaryši, aby se tuto novou techniku naučili, a následně vytvářeli cechy a asociace a dokumentovali své cesty v časopisech, což vedlo k významné výměně návrhů a vzorů mezi regiony. Duch spolupráce mezi řemeslníky přetrval dodnes a můžeme ho pozorovat například na každoročním mezinárodním tiskařském trhu v Gutau v Horních Rakousech.

Spolupráci těchto pěti zemí na zachování tradice modrotisku lze sledovat na oficiálních facebookových stránkách nominace: www.facebook.com/resistblockprintingandindigodyeinginEurope

Archiv Národního ústavu lidové kultury (ČR), 2017

Archiv Národního ústavu lidové kultury (ČR), 2017

 Textilie je natažena na ráf, následně ponořena do indigové lázně a ponechána pod povrchem. Když se plátno vytáhne z barvící lázně, v kontaktu se vzduchem se indigo oxidací přemění ze žluté na zelenou a poté na modrou.