français  česky 

rozšířené vyhledávání
gratias_agit
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V pátek 30. dubna byla v Černínském paláci ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem udělena cena Gratis agit za rok 2010

(Archivní článek, platnost skončena 01.06.2011.)

V pátek 30. dubna byla v Černínském paláci ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem udělena cena Gratis agit za rok 2010, kterou obdržely Lyceum Carnot v Dijonu, zastoupené ředitelem panem M. Gazenavem a lyceum Alfons Daudet v Nïmes, zastoupené ředitelkou paní Uturald-Giraudeau. Cena Gratis agit byla založena v roce 1997 ministrem zahraničních věcí a slouží jako ocenění předních osobností a organizací za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Výherci ceny Gratis agit 2010 paní Uturald-Giraudeau, ředitelka lycea Alfons Daudet v Nïmes, a pan M. Gazenav, ředitel lycea Carnot v Dijonu

Myšlenka umožnit mladým československým elitám vzdělání ve Francii spadá již do samotných počátků Československého státu. První československé, později české sekce byly založeny při lyceech Carnot v Dijonu (1920), v Saint Germain-en- Laye (1923) a při Lyceu Nîmes. Přes všechny historické události a dobové zvraty (uzavření v roce 1939, poté v 70. letech a při nástupu komunistů k moci), byla kontinuita výuky zachována do současnosti.

Na podzim tohoto roku máme tu čest oslavit 20. výročí obnovení činnosti sekce v Dijonu a v Nîmes po pádu železné opony.

Ve školním roce 2009/2010 hostilo dijonské lyceum 20 českých gymnazistů, lyceum Alfonse Daudeta v Nîmes 12 gymnazistek.

Cena gratis agit je výrazem poděkování České republiky oběma gymnáziím a také všem, kteří se finančně i jakkoliv jinak podíleli a podílejí na spolupráci.

Laureáti ceny Gratis agit 2010 s ministrem a místopředsedou vlády České republiky Janem Kohoutem