česky  english  中文 

rozšířené vyhledávání
shaking_hands
Foto: Shutterstock
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšné ukončení PROPEA 2021

Generální konzulát ČR v Šanghaji realizoval ve spolupráci s CzechCham Shanghai v roce 2021 již druhý ročník projektu na podporu ekonomických aktivit (PROPEA). Díky PROPEA a realizovaným službám získaly české firmy přístup k profesionální podpoře a poradenství, jež jim umožní lépe plánovat, řídit, kontrolovat a vyhodnocovat své aktivity v Číně.

Obdobně jako minulý rok bylo cílem projektu především přispět ke zvýšení prodeje českých výrobků a služeb na čínském trhu a navýšení exportu z ČR do Číny prostřednictvím  rozšíření nabídky individuálních služeb pro České firmy. Partnerem projektu a samotným poskytovatelem služeb je CzechCham Shanghai. Firmám je poskytováno expertní poradenství, konzultace a podpora na základě specifických požadavků.

V rámci projektu PROPEA se podařilo v roce 2021 podpořit celkem 5 českých firem, kterým byla poskytnuta např. asistence se zaškolením do vedení sociálních sítí a optimalizace webových stránek; přípravou marketingového plánu pro propagaci značky skrze sociální média; zajištěním certifikací; optimalizací marketingové strategie, vytipováním vhodných distributorů, či s optimalizací e-shopu. V rámci projektu bylo také v Šanghaji zorganizováno již druhé networkingové setkání zástupců českých firem v Číně. Akce poskytla téměř 50 hostům jedinečnou příležitost k výměně zkušeností s ostatními zástupci českých firem, kteří v Číně často čelí obdobným problémům.

 

Cílem programu PROPEA, připraveném Ministerstvem zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR, je podpora ekonomických aktivit českých firem na zahraničních trzích. České společnosti již podnikající v Číně, či firmy aktivně zvažující svoji dlouhodobou přítomnost na tomto trhu, mohou díky tomuto programu využít služeb místních expertů, kteří jim pomohou zajistit širokou škálu profesionálních služeb. Prostřednictvím projektů PROPEA mohou české firmy využít například asistenci např. při zajištění registrace a certifikace svých výrobků, zakládání pobočky v zahraničí, uvedení produktů na trh, vytváření a koordinace dodavatelských sítí, či přípravě marketingových a PR plánů.

Program PROPEA je financován ze sdružených prostředků určených z mezirezortního společného nástroje na podporu ekonomické diplomacie. Z rozpočtu PROPEA je dotováno 70 % ceny služby, přičemž zbylých 30 % představuje spolufinancování firem. Služby poskytované v rámci projektů PROPEA jsou tedy pro firmy cenově zvýhodněné a představují doplněk katalogu služeb Klientského centra pro export a jednotné zahraniční sítě ČR, podobně jako program projektů ekonomické diplomacie PROPED.

 

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat GK Šanghaj