česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vzájemné vztahy 2019

Návštěvy představitelů České republiky

Dne 28. ledna 2019 se ve Stockholmu uskutečnily konzultace ředitele odboru ASIE Martina Klepetka s vrchní ředitelkou Sekce Asie a Pacifiku Cecilia Ruthström-Ruin/ovou a zvláštním zmocněncem pro Korejský poloostrov Kent Härstedtem na téma KLDR.

Dne 20. 3. v rámci projektu ekonomické diplomacie „Švédsko – české dny obranného průmyslu 2019“, proběhlo setkání náměstka pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakuba Landovského se státním tajemníkem švédského Ministerstva obrany Janem Olofem Lindem a s generálním ředitelem Swedish Defence Material Administration (FMV) Göranem Mårtenssonem.

Ve dnech 9. – 10. dubna navštívil Stockholm náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar, aby se zúčastnil inauguračního Partnerského fóra Světové zdravotnické organizace.

Ve dnech 6. - 8. května 2019 navštívili Švédsko poslanci Helena Langšádlová a Pavel Žáček v rámci mise Parlamentního shromáždění NATO. Během svého pobytu měli přijetí ministrem obrany Peterem Hultqvistem, jednání ve Swedish International Peace Reasearch Institute, a setkání se zástupci zahraničního a obranného výboru švédského parlamentu a návštěvu základny švédského námořnictva.

Ve dnech 13.-17. května 2019 navštívila Švédsko delegace výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kterou vedla jeho předsedkyně Dana Balcarová. Delegace byla přijata zástupci radnice Göteborgu a ve Stockholmu delegaci přijal partnerský výbor švédského parlamentu vedený její předsedkyní Kristinou Yngwe (Strana středu) a skupina přátel ČR ve švédském parlamentu v čele s předsedkyní skupiny Betty Malmberg. Delegace dále jednala na Švédské agentuře pro životní prostředí a Ministerstvu životního prostředí. Delegace rovněž navštívila dva projekty Smart Cities / Grow Smarter, které realizuje stockholmská radnice a konečně i recyklační zařízení společnosti Sörab.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil 9. září na pozvání ministryně Margot Wallströmové Švédské království.

Ve dnech 2.-4. října 2019 NM SEV Aleš Chmelař navštívil švédské Umeå, kde se zúčastnil EU-Arctic Forum, které zhodnotilo vývoj v Arktidě a diskutovalo výzvy, jimž tento region čelí. Fórum slavnostně zahájila švédská korunní princezna Viktoria a mezi hlavními řečníky byla i švédská ministryně zahraničí Ann Linde/ová. Náměstek Chmelař vedl na okraj fóra řadu neformálních rozhovorů k mezinárodní spolupráci v Arktidě a udržitelnému rozvoji.

Ve dnech 17. - 18. prosince 2019 proběhly ve Stockholmu konzultace ředitele odboru evropských politik Štěpána Černého.

 

Návštěvy představitelů Švédska

Dne 21.3.2019 se uskutečnili konzultace ředitele Odboru východní Evropy Andrease von Beckeratha s ředitelem Odboru severní  východní Evropy Jakubem Kafíkem a zástupkyní ředitele Odboru Asie Eliškou Žigovou.

Dne 9. dubna 2019 náčelník pozemních ozbrojených sil Švédska generál major Karl Engelbrektson jednal v Praze s velitelem pozemních sil AČR generál majorem Josefem Kopeckým a následně návštěva České Zbrojovky Uherský Brod.

Dne 9. dubna 2019 měl na okraji konference předsedů parlamentů zemí EU předseda PSP ČR Radek Vondráček bilaterální jednání s předsedou švédského Riksdagu Andreasem Norlenem.

Dne 25. dubna 2019 jednaly v Praze vrchní ředitelka evropské sekce švédského MZV Helen Eduards a ředitelka evropského útvaru při švédském Úřadu vlády Eva Sjögren. Na MZV byly přijaty náměstkem evropské sekce Alešem Chmelařem. Na programu bylo dále přijetí u ředitele odboru koordinace evropských politik při ÚV Štěpánem Černým.

Švédská velvyslankyně pro lidská práva a demokracii Annika Ben David navštívila dne 28. května 2019 Českou republiku, aby se zúčastnila mezinárodní konference Prague European Summit, na které společně s NM SEV Alešem Chmelařem a dalšími panelisty diskutovala o dalším směřování EU a dále jednala s ředitelem Odboru lidských práv MZV ČR Davidem Červenkou.

Ve dnech 30.-31. května 2019 navštívil švédský ministr obrany Peter Hultqvist s početným podnikatelským doprovodem Českou republiku a to u příležitosti Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET, na kterém bylo Švédsko tzv. „special focus country“. Ministr Hultqvist se v prostorách brněnského výstaviště sešel se svým protějškem Lubomírem Metnarem a s náměstkem pro vyzbrojování Jakubem Landovským. Ministr Hultqvist dále společně s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem zahájil seminář k obchodním příležitostem v obranném průmyslu.

Konference „Den Východního partnerství“, která proběhla ve dnech 4. – 5. června 2019 v Praze, se zúčastnil jeden ze zakladatelů projektu EaP bývalý ministr zahraničí a předseda vlády Švédska Carl Bildt, který participoval na slavnostní večeři dávané ministrem Tomášem Petříčkem pro „otce zakladatele“ a zástupce občanských společností zemí EaP a především byl jedním z key-note speakerů na výše zmíněné konferenci.

Dne 10.6. navštívil ČR švédský ministr pro EU Hans Dahlgren, aby jednal s náměstkem evropské sekce Alešem Chmelařem a státní tajemníci při ÚV Milenou Hrdínkovou.