english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Eva Libs Bartoňová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Těžební veletrh PDAC potvrdil priority Kanady v kritických nerostných surovinách

Na začátku března proběhl v Torontu pravidelný těžební veletrh PDAC (Prospectors and Developers Association of Canada). Přes 1100 vystavovatelů a téměř 24 tisíc návštěvníků navštívilo akci, která se řadí mezi největší akce v oboru na světě. Veletrh potvrdil, že pro Kanadu i její mezinárodní partnery jsou klíčovým tématem kritické nerostné suroviny, jejichž produkce je nezbytná pro technologie jako baterie do elektromobilů, větrné elektrárny, ale i letectví a další sektory.

Česká republika byla na PDAC zastoupena skrze Generální konzulát ČR v Torontu na společném stánku Evropské unie s prezentací českých firem Ferrit, AtomTrace, Gold Exploration Group, spolu s prezentací členů České dobývací techniky a VŠB-Technické univerzity Ostrava. Na veletrhu se účastnily s vlastními stánky také firmy Draslovka a Tescan (kterou vlastní od loňského roku americký investor). Generální konzulát ČR v Torontu prezentoval české know-how a nerostné suroviny na networkingové akci EU a podpořil české společnosti na vybraných jednáních. Veletrh pak zejména přinesl vhled do aktuálních globálních trendů v těžbě i kanadských priorit v nerostných surovinách.

Firma Draslovka se prezentovala na veletrhu PDAC

Firma Draslovka se prezentovala na veletrhu PDAC

Generální konzulát prezentoval na veletrhu české nerostné bohatství a know-how

Generální konzulát prezentoval na veletrhu české nerostné bohatství a know-how

Kanada je zemí s rozsáhlým nerostným bohatstvím a s vysokými ambicemi v řadě technologických oblastí. V prosinci 2022 přijala Strategii pro kritické nerostné suroviny (v celém znění je k dispozici zde), která se soustředí na podporu geologického průzkumu, výzkumu a inovací, urychlení rozvoje projektů a budování udržitelné infrastruktury. Věnuje se také komunitním a bezpečnostním aspektům od spolupráce s původním obyvatelstvem a rozmanitou pracovní sílu a prosperující komunitu, až po globální aspekty bezpečnosti a posilování vůdčího postavení Kanady.

Strategie pak především určuje seznam 31 kritických minerálů dle definice kanadské vlády, z nichž šest považuje Kanada za prioritní pro ekonomický růst země a domácí výrobu: lithium, grafit, nikl, kobalt, měď a vzácné zeminy. Seznam bude pravidelně aktualizován, jeho celý výčet a příklady využití můžete vidět níže.

Critical Raw Materials List Canada

Critical Raw Materials List Canada

V kontextu diskusí o energetické tranzici a dekarbonizaci, strategických technologiích a geopolitické bezpečnosti kritické nerostné suroviny veletrh PDAC letos zcela opanovaly. Kanada se soustředí na budování domácí produkce těchto minerálů a bezpečnost dodavatelských řetězců, již v loňském roce vláda zablokovala tři čínské investice do těžby lithia. Paralelně Kanada posiluje investice do těžebních projektů a snaží se je podpořit rozsáhlými investicemi. Strategie pro kritické nerostné suroviny počítá se 3,8 miliardami dolarů podpory pro její naplňování, významnou část tvoří Strategický inovační fond na projekty související s těžbou kritických nerostných surovin s prioritními vazbami na pokročilou výrobu, zpracovávání a řešení pro recyklaci. Projekty a lákání investic mají podpořit 30% daňové úlevy na specifické výdaje průzkumu kritických nerostných surovin.

Na PDAC ministr pro nerostné suroviny Kanady Wilkinson oznámil dalších 344 milionů dolarů na specifické programy, které mají rozvoj těžby a dodavatelských řetězců kritických nerostných surovin. Zaměří se na inovace a výzkum kritických nerostných surovin, rozvoj digitálních technologií a mapování, regulatorní dialog se severními oblastmi a zřízení centra excelence, které má pomoci Strategii naplňovat. Ministr Wilkinson oznámil na PDAC šest projektů na ověření inovativních technologií pro zpracování minerálů nezbytných pro bezemisní vozidla (informace o jednotlivých projektech naleznete zde). Relevantní je pak také, že Kanada bude alokovat 70 milionů dolarů na Global Partnership Program k posílení odolnosti dodavatelských řetězců kritických minerálů skrze mezinárodní spolupráci. Tento záměr koresponduje s již existujícím Strategickým partnerstvím EU a Kanady v kritických nerostných surovinách, přičemž EU v těchto dnech zrovna připravuje novou směrnici v této oblasti.

Naleziště kritických nerostných surovin v Kanadě

Naleziště kritických nerostných surovin v Kanadě

 

Tyto strategické suroviny jsou zdůrazňovány především v souvislosti s rozvojem elektromobility. Neslibnějším a nejvíce diskutovaným nalezištěm kritických nerostných surovin je v provincii přitom oblast nazývaná Ring of Fire, kde doposud těžba nemohla být rozvíjena zejména z důvodu chybějící dopravní infrastruktury a vyjednávání s původním obyvatelstem. Premiér Ontaria oznámil na PDAC přijetí plánu na environmentální posouzení projektu celoročně operované silnice, dle návrhu zástupců domorodého obyvatelstva, a záměr investovat miliardu dolarů. Jedná se o významný krok k posílení soběstačnosti Ontaria a dodavatelských řetězců pro elektromobiliy. Ambiciózní postoj vlády provincie je patrný také z novely Těžebního zákona (Mining Act) předložené v březnu, která má vést k významnému urychlení schvalování těžebních projektů a k usnadnění povolení pro sekundární získávání surovin z hlušin a odpadu.

Kritické nerostné suroviny a návazné oblasti představují velkou příležitost pro spolupráci s českými firmami a odborníky. Spolupráce může samozřejmě probíhat na úrovni investic, které kanadská vláda láká, a rozvoje jednotlivých těžebních projektů na obou kontinentech, jak ukazuje například projekt Euro Manganese v ČR. Česko však může Kanadě také nabídnout atraktivní know-how v oblasti průzkumu, recyklace a cirkulární ekonomiky či zahlazování následků těžby. Potvrdila to odezva na české technologie prezentované na veletrhu, ale i série jednání Fakulty hornicko-geologické VŠB-TUO s předními ontarijskými univerzitami, která zprostředkoval Generální konzulát v Torontu. Reálný zájem o spolupráci ze strany University of Waterloo, McMaster University, University of Toronto a dalších vysokých škol ukazuje, že česká odbornost v těžbě, geologii a zejména pak v environmentálních otázkách je pro Kanadu velmi perspektivní. Oblast nerostných surovin, včetně provázaných oblastí jako energetika či elektromobilita tak budou mezi prioritami další spolupráce ČR a Kanady a i v dalších letech počítáme s účastí českých firem i expertů na veletrhu PDAC i dalších akcích.

VŠB-Technická univerzita v Ostravě jednala například s McMaster University

VŠB-Technická univerzita v Ostravě jednala například s McMaster University

Eva Libs Bartoňová, ekonomická diplomatka, GK Toronto