deutsch  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Zdeněk Eliáš
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Úspěšná expanze české firmy Creative Dock na náročný švýcarský trh

Na podzim roku 2018 oslovil Martin Pejša, CEO firmy Creative Dock, zastupitelský úřad v Bernu. Oznámil svůj záměr otevřít ve Švýcarsku kancelář se stálým obchodním zastoupením. Tak započala spolupráce mezi úspěšnou českou firmou a Velvyslanectvím ČR v Bernu.   
 

Proniknout na švýcarský trh a uspět na něm není jednoduchý úkol. Své o tom ví mnoho firem. Země se čtyřmi úředními jazyky, dvaceti šesti samosprávnými kantony a náročnými zákazníky pověstnými svým důrazem na přesnost a kvalitu není přístupná pro každého. Spoléhat se jen na štěstí a reference z domova nestačí. Švýcarsko je malé, drahé a náročné. Česká firma tak musí moc dobře vědět, v čem je lepší než ty domácí či ze sousedních krajin.

Creative Dock to naštěstí ví. Navíc je jako úspěšná česká firma se světovými ambicemi ochotná a schopná svému cíli leccos podřídit. Patří k tomu i otevírání zahraničních poboček, z nichž jedna se nachází v Curychu.

S výkonným ředitelem švýcarské pobočky Creative Dock Jiřím Horákem je velvyslanectví v Bernu v kontaktu od jejího otevření. Proto jsme také věděli, že pan Horák usiluje o získání zakázky jedné významné švýcarské zdravotní pojišťovny. A proto jsme také na jednu z našich společenských akcí cíleně pozvali zástupce z lékařského prostředí a farmaceutického průmyslu, kterým jsme pana Horáka představili a s nimiž mohl probrat strategii a záměr firmy.

Žádanou zakázku firma Creative Dock získala. Následně ji díky své vynikající práci a kvalitní nabídce profesionálních služeb úspěšně realizovala.

Spolupráce velvyslanectví v Bernu a Creative Dock tím ale neskončila. Dalším společným počinem byla účast na curyšském veletrhu Business Innovation Week 2019. V rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie MZV představilo naše velvyslanectví ve svém stánku čtyři české inovativní firmy, které po tři veletržní dny prezentovaly svou nabídku potenciálním švýcarským zákazníkům a partnerům. Jednou z nich byla i Creative Dock, která již před tímto veletrhem představila ve Švýcarsku svůj další produkt, a to na blockchainu založenou Peer-to-Peer platformu s názvem VETRI.

Projekty na podporu ekonomické diplomacie pořádá Velvyslanectví České republiky v Bernu každý rok. Čeští exportéři, kteří míří do Švýcarska nebo do Lichtenštejnska, mohou kontaktovat obchodně ekonomický úsek velvyslanectví a využít tak naší asistence a služeb. Více informací najdete na www.businessinfo.cz a na našich oficiálních webových stránkách www.mzv.cz/bern.

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Bernu