česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Exportní seminář Rusko a Bělorusko

Ve dnech 4. a 7. března 2019 se uskutečnily v Olomouci a Pardubicích exportní semináře pro podnikatele se zájmem o vývoz do Ruska a Běloruska.  Konkrétní exportní příležitosti v těchto dvou zemích přijeli představit ekonomičtí diplomaté ze zastupitelských úřadů České republiky v Petrohradu a Minsku.  Zajímavostí například je, že se v ruských regionech českým podnikatelům daří lépe než v centrální části země a šance pro potenciální exportéry do Běloruska nabízejí sektory energetiky, strojírenství, vodohospodářství nebo odpadní průmysl. Seminář byl organizován ve spolupráci s Krajskými hospodářskými komorami Olomouckého a Pardubického kraje.
 

Olomoucký seminář zahájil zástupce ředitele odboru ekonomické diplomacie MZV ČR Martin Bašta, který sám dříve působil jako ekonomický diplomat na Velvyslanectví ČR v Moskvě, a mohl se tedy podělit o vlastní zkušenosti s pomocí zastupitelského úřadu českým firmám při pronikání na ruský trh. M. Bašta představil nástroje ekonomické diplomacie na podporu exportu a informoval o projektech a akcích, které v této oblasti MZV ve spolupráci s dalšími partnery pořádá. Viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář poté informoval o výhodách členství v Hospodářské komoře a podpoře exportu na krajské úrovni. Na závěr 1. bloku prezentoval specialista pro akvizice Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jiří Šrámek aktuálně nabízené produkty v oblasti pojištění exportních úvěrů pro snížení rizik českých firem při obchodování v ekonomicky nestabilních teritoriích.

Druhý blok semináře byl věnován specifikům obchodování na ruském a běloruském trhu. Ekonomický diplomat z generálního konzulátu ČR v Petrohradu Luboš Laštůvka přiblížil účastníkům obchodní vztahy mezi ČR a Ruskem a informoval o konkrétních příležitostech, který tento velký trh pro exportéry nabízí. Více než 50% českého vývozu do Ruska směřuje do sektorů energetiky, strojírenství a dopravních prostředků a tyto obory i nadále nabízejí příležitosti pro exportéry.  Zajímavou příležitostí je také obchodování v ruských regionech, kde se českým firmám daří lépe než v centrální části země, a to z důvodu menšího dopadu zahraničně-politických vztahů země a sankcí.

Ivan Galat ze zastupitelského úřadu ČR v Minsku informoval o ekonomické situaci Běloruska, která je z velké části provázaná s ekonomikou Ruska. Situace v Bělorusku se v posledních letech zlepšuje, ale podnikání v této zemi není bez problémů. Jedním z nich může být například financování exportu, a to vzhledem k vysokému stupni exportního rizika dle klasifikace OECD (6/7). Na druhou stranu Bělorusko nabízí vysoce kvalifikovanou pracovní sílu.

Na závěr semináře měli přítomní zástupci firem možnost individuálních konzultací s oběma ekonomickými diplomaty a probrat s nimi své obchodní plány a možnosti. Více o příležitostech a ruském a běloruském trhu naleznete v přiložených prezentacích. Jednalo se o další z řady seminářů, které organizuje Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s krajskými hospodářskými komorami.

přílohy

Prezentace Rusko 2 MB PDF (Acrobat dokument) 7.3.2019

Prezentace Bělorusko 1 MB PDF (Acrobat dokument) 7.3.2019