česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa poobědval s velvyslankyní Kanady

Náměstek Martin Tlapa a velvyslankyně Kanady v ČR Ayesha Patricia Rekhiová 13. ledna 2020 během oběda na kanadské rezidenci zhodnotili výbornou dynamiku bilaterální relace a ocenili roadmap česko-kanadské spolupráce jako hlavní nástroj jejího dalšího prohlubování.

Náměstek M. Tlapa úvodem vyjádřil velvyslankyni Kanady kondolenci v souvislosti se setřelením ukrajinského letadla, ke kterému došlo minulý týden krátce po vzletu z letiště v Teheránu a které si vyžádalo mimo jiné také životy mnoha kanadských státních příslušníků.

Mezi hlavní témata oběda na rezidenci velvyslankyně patřila další intenzifikace vztahů ČR a Kanady ve všech oblastech. Partneři prodiskutovali přílohu k plánu spolupráce ČR – Kanada, která obsahuje aktivity na r. 2020. Společné prohlášení MZV ČR a MZV Kanady o dvoustranné spolupráci bylo podepsáno na úrovni náměstka M. Tlapy a bývalé velvyslankyně Kanady B. Richardsonové v dubnu 2019.

Byl zmíněn zájem na realizaci vrcholných návštěv v letošním roce i na konzultacích ke specifickým tématům (rozvojová spolupráce, Blízký východ, Afrika). Potenciál má i spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti, včetně kybernetické bezpečnosti, vzhledem k silné transatlantické vazbě.

Debata se dotkla i některých aktuálních zahraničněpolitických témat, např. Iráku a Venezuely. Velvyslankyně rovněž připomněla, že Kanada stojí o podporu ČR při volbě do Rady bezpečnosti OSN na období 2021-22.

Kanada je historicky spolehlivým transatlantickým spojencem a důležitým partnerem České republiky. Je střední velmocí, která má velký zájem na naplňování Komplexní hospodářské a obchodní dohody EU-Kanada (CETA) a ráda by využila ČR jako bránu na ostatní evropské trhy.