česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Anděl Páně 2 s Jiřím Dvořákem ve Washingtonu

Oblíbený český herec Jiří Dvořák se představil publiku ve Washingtonu na promítání české filmové pohádky Anděl Páně 2, které se uskutečnilo 13. prosince 2017 v Avalon Theatre.
 

České velvyslanectví zakončilo již 11. ročník své úspěšné spolupráce s washingtonským kinem Avalon Theatre, a to na předvánoční notu. Nejnavštěvovanější český film letošního roku, volné pokračování filmové pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně 2, nositel celkem 6 nominací na ceny Český lev, byl promítnut za přítomnosti herce Jiřího Dvořáka.

Zástupkyně velvyslanectví v úvodním slově představila vedle filmu, herce a režiséra také (nejen) českou mikulášskou tradici, vzhledem k tomu, že filmový příběh se odehrává právě v předvečer svátku sv. Mikuláše.  I přes poměrně pozdní začátek večerního promítání  si Anděla Páně 2 nenechala ujít řada především českých rodičů s dětmi, které po skončení Q&A s představitelem čerta Uriáše trpělivě vystály frontu na společnou fotografii.

Jiří Dvořák je v současné době jedním z nejvyhledávanějších filmových a televizních herců a dabérů. Absolvent JAMU v Brně hrál již během studií i po jeho absolutoriu v Národním divadle v Brně. Později se stal členem činohry Divadla bratří Mrštíků v Brně, kde působil 7 let. Od roku 1999 do podzimu 2016 byl členem činoherního souboru pražského Divadla na Vinohradech, kde hrál nejvýznamnější divadelní role v Rostandově Cyranovi z Bergeracu, Wildeově Obrazu Doriana Graye, Albeeho Kdo se bojí Virginie Wolfové, Feydeauxově Brouku v hlavě, Millerově Smrti obchodního cestujícího, Čechovově Višňovém sadu, Wildeově Ideálním manželovi, Schafferově Amadeovi, Shakespearově Richardu II. a řadě dalších. Hrál v celkem 27 dílech televizních seriálů, jakým byly například Labyrint, Ztracená brána či Vraždy v kruhu. Dále ve 49 televizních a celovečerních filmech, např. Vůně vanilky, Operace Silver A, Zemský ráj to napohled, Vrásky z lásky, Příběh kmotra, Pohádky pro Emu, či v dokumentárních filmech, převážně o historických událostech.

Režisér Jiří Strach je českému publiku známý také jako představitel řady filmových rolí, a to od dětského věku. Jeho herecká filmografie je dokonce obsáhlejší, nežli jeho režisérská. V současné době patří k režisérům, jejichž díla se často objevují na televizní obrazovce. Je režisérem více než 25 celovečerních a TV filmů a více než 22 dílů TV seriálů. Jako herec hrál ve 44 filmech. Respektovaný a všestranný režisér, který umí skvěle natočit válečný film, drama, pohádku i komedii, ve svých dílech často používá katolická témata a motivy, k nimž přistupuje s kreativitou a humorem. K jeho nejznámějším dílům patří celovečerní filmy Anděl Páně, Anděl Páně 2 či Vrásky z lásky, TV minisérie Operace Silver A, Labyrint, Ztracená brána, a TV filmy Vůně vanilky, Brain Storm, Vyvraždění rodiny Greenů či Santiniho jazyk. Oblibu si získala řada jeho TV pohádek – Probuzená skála, Tři životy, O dívce, která šlápla na chléb, Šťastný smolař, Svatojánský věneček ad.

Dramaturgickým záměrem Velvyslanectví ČR ve Washingtonu je seznamovat washingtonské publikum s novými českými filmy, které jsou v USA distribuovány buď omezeně, nebo vůbec. Tyto filmy, většinou oceněné či nominované na prestižní ceny Český lev, tvoří náplň společného projektu velvyslanectví a kina Avalon, nazvaného Lions of the Czech Film.

České projekce jsou v Avalon Theatre ke zhlédnutí každou třetí středu v únoru, dubnu, červnu, srpnu, říjnu a prosinci. Prosincová promítání jsou obvykle věnována žánru české filmové pohádky. V předchozích letech se zde v předvánočním čase představila například pohádka Sedmero krkavců režisérky Alice Nellis či Tři bratři režiséra Jana Svěráka.

Galerie


Angel of the Lord 2