česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

46. týden - 15. až 19. listopadu

Lidská práva

 
 Zdravotnictví a sociální věci

  • Byla schválena zpráva Pracovní skupiny členských států pro posílení WHO, pokud jde o oblast připravenosti a reakce k výhodám přijetí úmluvy, dohody, či jiného mezinárodního nástroje pro připravenost a reakci. Zvážena bude Zvláštním zasedáním Světového zdravotnického shromáždění (29. 11. – 1. 12. 2021), které výhody nástroje dále projedná.  

  • Proběhla zasedání v návaznosti na Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku: 9. zasedání Konference úmluvy (8. – 12. 11. 2021) schválilo rozpočet úmluvy na roky 2022-2023 a vytvoření investičního fondu jakožto dalšího zdroje financování. Zřízení vlastního investičního fondu podpořilo také 2. zasedání Konference stran Protokolu o odstranění nezákonného obchodu s tabákovými výrobky (15. – 17. 11. 2021). Dále se zaměřilo na přijetí kroků ke zlepšení trasování tabákových výrobků. WHO zveřejnila zprávu o trendech v užívání tabáku a nový investiční případ.

  • Ve dnech 15. až 17. 11. 2021 se konal WHO Global Evidence-to-Policy (E2P) Summit, zaměřený na využití důkazů ke změnám politik a zlepšení odolnosti zdravotnického systému po pandemii COVID-19.

Mezinárodní obchod

  • Letošní World Trade Report, stěžejní publikace WTO, zkoumá vliv hlubokých světových ekonomických vazeb na schopnost zemí zvládat zdravotní či jiné krize. Globální dodavatelské řetězce na jednu stranu posilují závislosti a zranitelnost, v případě krizí ale můžou naopak přispět k vyšší odolnosti. Zpráva konstatuje, že snaha o zajištění soběstačnosti, přesuny výroby a další kroky často vedou k opačnému než kýženému efektu. Efektivnější cestou k posílení hospodářské odolnosti je globální spolupráce, na regionální i mnohostranné úrovni.   

  • Ve dnech 17. a 19. listopadu ve WTO proběhla 3. prověrka obchodní politiky (TPR) Ománu. Během prověrky výrazně rezonovaly negativní dopady pandemie COVID-19 na ekonomiku Ománu, i rizika spočívající v její silné závislosti na energetickém sektoru. Stávající působení země ve WTO je vnímáno pozitivně.

  • WTO společně s Kazachstánem tento týden společně hostily již druhý ročník tzv. Trade for Peace Week 2021, sérii diskusí o roli obchodu založeného na pravidlech pro zajištění stability a míru v regionech vystavených riziku ozbrojených konfliktů. V tématu se významně angažují zejména státy, které nedávno přistoupily k WTO, nebo aktuálně prochází přístupovým procesem. Letošní ročník se zaměřil na euro-asijský region.

Ekonomika a technika

  • < >  - Vodík může být součástí řešení dekarbonizace ekonomiky. Ambiciózní vodíková strategie EU si klade za cíl vyrobit 1 milion tun obnovitelného vodíku do roku 2024 a 10 milionů tun do roku 2030. Jako klíčový faktor pro rozvoj vodíkového hospodářství má Evropa dobře zavedenou síť plynárenské infrastruktury. Mezinárodní předpisy vyvinuté Světovým fórem EHK pro harmonizaci předpisů o vozidlech z roku 2013 poskytují základ pro vyšší využití vozidel s vodíkovými palivovými články. Expertní skupina EHK pro přepravu nebezpečného zboží současně sjednává ustanovení pro bezpečnou přepravu vodíku všemi druhy dopravy.

    UNEP - Znečištění oceánů a dalších vodních ploch plasty nadále prudce roste a do roku 2030 by se mohlo více než zdvojnásobit. Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) s názvem „Od znečištění k řešení: globální analýza mořského odpadu a znečištění plasty“ zdůrazňuje důsledky plastového odpadu ve vodě pro zdraví, hospodářství, biologickou rozmanitost a klima.