česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

37. týden - 12. až 16.9.2022

Lidská práva

V pondělí 12. září bylo zahájeno podzimní zasedání Rady OSN pro lidská práva. ČR tento týden vystoupila s projevy v národní kapacitě i jménem celé EU v roli předsednické země. Vystoupila také v jednání se zvláštním zpravodajem OSN k Afghánistánu. Během následujících tří týdnů se zapojí do vyjednávání přes 40 rezolucí.  

Humanitární záležitosti  

V pondělí 12. září se v Ženevě uskutečnila akce na vysoké úrovni zaměřená na nové technologie při snižování rizika katastrof, kterou připravila ČR, EU, Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce a Úřad OSN pro snižování rizika katastrof. Iniciativa významně přispěla ke zvýšení viditelnosti a sdílení zkušeností na nadnárodní, národní i agenturní úrovni, jakožto i k přípravě závěrů Rady EU.

Zdravotnictví a sociální věci 

72. zasedání Regionálního výboru WHO pro Evropu potvrdilo nominaci Ukrajiny do Výkonné rady WHO i její členství ve Stálém výboru Regionálního výboru.

Mezinárodní obchod 

Ve WTO probíhalo další vyjednávací kolo vícestranné iniciativy k elektronickému obchodu.

Ve WTO se uskutečnilo 13. září výroční zasedání Společné poradní skupiny (JAG) Mezinárodního obchodního centra (ICT), za účasti výkonné ředitelky ICT Pamely Coke-Hamilton, generální tajemnice UNCTAD Rebeci Grynspan, i zástupce generální ředitelky WTO Xiangchen Zhanga. Během setkání byla představena nejnovější výroční zpráva ICT, shrnující realizované aktivity v uplynulém roce, i nastíněny další plány této agentury.