deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © CzechLit
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Cena Susanny Roth 2023

Česká centra a České literární centrum, sekce Moravské zemské knihovny v Brně, vyhlašují 9. ročník mezinárodní překladatelské soutěže Cena Susanny Roth určené začínajícím zahraničním překladatelům z českého jazyka.

Soutěž pojmenovaná po švýcarské bohemistce a překladatelce Susanně Roth (1950–1997) je určena pro zahraniční překladatele, bohemisty či kohokoliv s náklonností k češtině a překladatelství bez vydaného knižního překladu (oblast krásné literatury). Do soutěže nelze přijmout již veřejně publikované překlady textu díla. Účastníci soutěže přeloží ucelený text současného českého autora o rozsahu do 12 normostran z knihy vydané v roce 2022 v ČR, kterou vybrala odborná porota v ČR nominovaná Českým literárním centrem a Českými centry.

Cílem soutěže je kontinuální podpora mladých zahraničních překladatelů a bohemistů do 40 let a rovněž podpora a šíření české literatury v zahraničí.

Výzva k účasti (543.85 KB - pdf) (pro Německo, Rakousko a Švýcarsko)

TEXT K PŘEKLADU

Odborná porota vybrala knihu Anny Beaty HáblovéSměna (nakl. Host, 2022). Soutěžním textem je celá kapitola knihy s názvem „taiči“ na str. 23–37 (od str. 23 od názvu kapitoly až po str. 37 až do věty Nebo kam patřila Míša, která věděla, že nechce patřit nikam? o rozsahu do 12 normostran).

Soutěžní text (86.13 KB - pdf)

Uzávěrka pro zaslání překladů: 31. března 2023

Více informací na stránkách Českého centra Vídeň.